Miért a Pillangó Kertek?

  • Mert ezekre az asztalokra másként nem kerülne friss zöldség
  • Mert hisszük, hogy módunkban áll változtatni emberi sorsokon
  • Mert ez egy olyan program, ahol környezetvédelem, egészséges életmód és munkahelyteremtés egyesül

Mik a Pillangó Kertek?

A Pillangó Kertek a Pillangó Fejlesztések Egyesület tevékenységének köszönhetően jönnek létre és működnek. Ezt az ökológiai települési közösségi mezőgazdálkodási modellt kifejezetten hátrányos helyzetű és más kistelepülések számára dolgozták ki. A program 2010-ben megnyerte a Social Business ötletpályázat magyar díját, melyet a Nobel díjas közgazdász professor Mohammed Yunus alapított, akinek a nevéhez a social business kialakítása fűződik.

Jelenleg 2 településen üzemel Pillangó Kert, Nagydobos, Szalaszend, Ároktő, Edelény, Hejőkeresztúr és Sajókeresztúr településeken továbbra is folyik a zöldségtermesztés.  Már tapasztalatot szerzett kertművelésből Hejőszalonta, Hejőkeresztúr, Bükkaranyos, Ároktő, Edelény, Pánd, Szirmabesenyő, Sajóvámos, Sajósenye, Sajóecseg, Sajóbábony és Szalaszend.

Mi történik egy vegyszermentes közösségi kertben?

A Pillangó Fejlesztések Egyesület a fenntartható életmód több területét is kutatja, oktatja. Az elmúlt évek során a legtöbb figyelmet a vegyszermentes kertészkedésre fordították. Közösségi kertjeikben a mélyszegénységben élőket tanították meg a kertészkedés alapelemeire. Megmutatták, hogyan kell vetni, palántázni, vetésforgót tervezni. Megismertették a résztvevőket a mulcsolással és a kártevők elleni vegyszermentes védekezéssel. Együtt készítettek komposztálót, majd megtanították, mit lehet beletenni, és hogyan lehet felhasználni a komposztot. Egy-egy szezon végére az újdonsült kertészek képessé váltak alapvető zöldségek termesztésére.

Hogyan zöldül a konyha?

A fenntarthatóság életforma: aki ezt választja, élete minden területén gondol az egészségére és vigyáz a Föld jövőjére. A kertészkedés ezért automatikusan hozta magával a zöldségek felhasználásának módját. Az egészséges, zamatos, és nem utolsósorban vegyszermentes termésekből lehet a legfinomabb ételeket elkészíteni. A Pillangó Kertekben ezt a tudást is átadják a kertészeknek és minden más érdeklődőnek, ezért a kertművelést főzéssel, ételkészítéssel, tartósítási technikák megismertetésével kötötték össze. A közös bográcsozások/főzések a programban résztvevők közösséggé kovácsolását is segítették.

Hogyan zöldül az egész ház?

Ha pedig főzésről és konyháról van szó, a fölösleg tartósításáról, akkor megkerülhetetlen a takarékos  és fenntartható háztartás témája is. A kertprogram résztvevői megismerkedhetnek a komposztálással, a hulladék-újrahasznosítással, a textíliák újrafelhasználását lehetővé tevő alapvető szabás-varrás technikákkal. Képzéseiken arról is beszélgetnek, milyen természetes alapanyagú eszközöket és tisztítószereket használhatunk a háztartásban.

Érdekelnek a további Pillangó Fejlesztések?

Tudj meg róluk többet!

A kertészkedést közösségi kertben oktatjuk egy-egy mezőgazdasági szezonon át, de időnként néhány alkalmas képzésként is. Az ételkészítést és a háztartástervezést képzéseken tanítják. A Pillangó Fejlesztések Egyesület kiadványokat is készített az évek alatt felhalmozott tudásanyagból. Ezek többsége elérhető weboldalukon, számos más hasznos információval együtt (pl. receptek, tudástár). Facebook oldalukon rendszeresen közölnek recepteket és kertészkedési tippeket.

WeboldalFacebook