Miért a Reményvirág Program?

 • Mert a gyerekeknek is szüksége van szakértő segítségre veszteségeik feldolgozásában
 • Mert ehhez a munkához megfelelő helyszínre, játékokra és kreatív eszközökre van szükség
 • Mert a gyermekekkel foglalkozó szakemberek körében is terjeszteni kell a szükséges ismereteket

Mi a Reményvirág Program?

A Napfogyatkozás Egyesület keretein belül működő projekt az egyik legszemélyesebb és legnehezebb témában kínál segítséget, kapaszkodót: a közeli hozzátartozójukat elvesztett gyermekek gyászában. Finn módszer alapján veszteségfeldolgozó támogatást nyújtunk sorstársi csoportokban az érintett gyerekeknek, tematikus foglalkozásokon, alkotással és sok játékkal. A gyerekek mellett a szülőket is támogatjuk, továbbá a családokkal foglalkozó, oktatási, szociális és egészségügyi területen dolgozó szakemberek igényeire is reagálva, érzékenyítő tréningeket valósítunk meg. Fontos, hogy az érintett családok, illetve a velük dolgozó szakemberek térítésmentesen vehessék igénybe a segítséget.

A magyar társadalomban még a felnőttek világában is tabuként kezelt a halál témája. A gyerekek sokszor egyedül maradnak a gyászukkal, mert az intézményrendszerben kevéssé ismerik a gyermekek korosztály szerinti gyászának sajátosságait. Legtöbbször sem a szülők, sem a különböző szakemberek nem tudják pontosan, hogyan segíthetik a gyermekeket veszteségük feldolgozásában.

Mi történik egy gyermek gyászcsoportban?

A finn módszer lényege, hogy a csoportokban a gyászoló gyermek saját korosztályában hasonló sorsú gyermekek között kap segítséget veszteségének feldolgozásában.  A 8 alkalmas tematikus csoportfoglalkozások heti rendszerességgel, zárt csoportokban zajlanak.

A csoportokban a gyermek:

 • találkozik más gyerekekkel, akik hasonló veszteséget éltek át
 • megtapasztalásait meg tudja osztani sorstársaival
 • ismereteket szerez a gyászról és a halálról
 • láthatóvá válik, a csoportban figyelnek rá
 • meg tudja osztani gyászából eredő magányát és zárkózottságát
 • szavakat talál érzéseihez és megtanulja ezeket kezelni
 • játszik és használja képzelőerejét, fantáziáját
 • bátorítást kap ahhoz, hogy megtaláljon egy újfajta viszonyulást elveszített hozzátartozójához
 • segítséget kap ahhoz, hogy megtalálja erőtartalékait és észrevegye élete pozitív dolgait, melyek által megerősödik önbecsülése, önértékelése

Miért fontos a szülőcsoport?

Akik elhozzák gyermeküket egy ilyen csoportra, maguk is gyászolnak, és a saját fájdalmukkal való megbirkózás mellett nagyon szeretnék jól segíteni gyermeküket. Egy megözvegyült szülő sok nehézséggel találhatja magát szemben és így számára is nagyon megtartó a sorstársi közösség. Itt a szülők egymást szeretettel elfogadva és meghallgatva, saját tapasztalataikat megosztva segítik. Célunk a csoportok szervezésével a sorstársi közösségek létrehozása és erősítése, akik aztán a csoport lezárultával is tartják a kapcsolatot egymással, számíthatnak egymásra.

Hogyan segítjük a szakembereket?

A számukra szervezett szakmai napok keretében a gyászoló gyermekek támogatásának jellegzetességeiről, jelentőségéről, és lehetőségeiről kapnak a résztvevők átfogó, és a hétköznapokban is alkalmazható ismereteket.

A szakmai nap programja:

 • A gyermek gyászának, veszteségfeldolgozásának jellegzetességei, korosztályi sajátosságai
 • Feldolgozatlan veszteségek jelei, következményei, szerhasználati kockázatok
 • Támogató kommunikáció az érintett gyermekkel és a környezetével
 • A közösség szerepe a veszteségfeldolgozásban, a kirekesztés/kirekesztődés megelőzése
 • A rítusok hiánya és lehetőségei

A szakmai napot ajánljuk oktatási, szociális és egészségügyi területen gyermekekkel és családokkal dolgozó szakembereknek, akik szeretnék hatékonyan támogatni ügyfeleiket, tanítványaikat veszteségeik (halál, válás, betegség) feldolgozásában.

ÉRDEKEL A REMÉNYVIRÁG PROGRAM bővebben?

Tudj meg róluk többet!

A Reményvirág Program Budapestről indult, ahol pályázatoknak és adománygyűjtő kampányoknak köszönhetően immár 5 éve tarthatunk csoportokat, amelyeken közel 70 család vehetett részt. Rendszeresen szervezünk utótalálkozókat a már csoportokra járt családoknak, hogy erősítsük a sorstársi kapcsolatokat. Három éve kidolgoztuk és rendszeresen meghirdetjük a csoportvezető képzést, amelyen már közel 30 szakember végzett az ország különböző településeiről, így az a további célunk, hogy az egész országban elterjesszük a gyermek gyászfeldolgozó csoportokat, szépen elindult. A szakmai napok keretén belül pedig a gyermekekkel foglalkozó szakembereket, szakmai közösségeket szeretnénk továbbra is segíteni a szükséges alaptudás átadásával.

WeboldalFacebook