Judit

Leginkább anya vagyok. Nem főfoglalkozásban, mégis a nap 24 órájában. Egy 9 éves kisleány édesanyja. Egyensúlyozok a munka és a gyereknevelés között, ahogy azt kell. Néha szorít az időhiány, mardos a bűntudat, ha valami másnapra marad, egyszóval billeg alattam a kötél, de azért talán egész jól sikerül végigtipegni rajta.

Voltam rádiós műsorvezető, tévés szerkesztő, vagyok PR-szakértő, cégvezető, marketingtanácsadó, mégis azt hiszem, anyának lenni a legnehezebb hivatás mind közül.

Próbálok a lehető legjobb anyuka lenni. Mint te. Óriási kihívás. El tudod képzelni!

Nehezített pályán játszom. Majd talán elárulok később többet is. Jelenleg éppen a kiskamaszkor határán egyensúlyozunk a ‘még kicsi is vagyok, de már nagylány is vagyok’ mezsgyéjén.

Kívülről fújom a Disney-hercegnők dalait, és álmomból felébresztve is megkülönböztetem a pónikat. Órákon át rajzolunk együtt videók alapján, vagy éppen élményfestünk, de a közös éneklés is napi program. A mese, a játék minden napos. És tudod mi a legjobb? Hogy még mindig jobban kell anya figyelme, mint bárki másé. Ez az állapot nem tart örökké. Ezért még jobban becsülöm azt az időt, amit a gyerekemmel tölthetek.

Neked is van az életedben olyan téma, ami mindig megtalált, akármit is csináltál?

Nekem gyerekekkel foglalkozni épp ilyen. Szerkesztettem rádióműsort gyerekeknek, vezettem tábort, részt veszek még most is zenés gyerekprodukció létrejöttében, és már 8 éve van egy anyukáknak szóló weboldal, mely szintén nagy öröm.

Szeretek gyerekekkel lenni, szeretem érteni és megérteni őket.

Az életemben annyi változás volt már.

Nyitott voltam mindig, és ez segített.

Amikor gyereknevelésről van szó, ugyanez a nyitottság segít, és erre biztatlak téged is. Legyél nyitott! Elképesztően sok módszert, játékot kipróbáltunk már a kislányommal. Annyiféle eszközről van saját tapasztalatunk.

Ezt a sok tapasztalatot össze kell gyűjteni. Szeretnénk neked is megmutatni. Abban bízom, hogy nyitott vagy rá!

Személyes sikerélményem, hogy most már több oklevelem is van arról, hogy segíteni is tudok, Access Bars és Consciousness terapeutaként is képes vagyok ráhangolódni másokra, akár rád is. Tervem, hogy a jövőben további terápiás eszközöket is elsajátítsak, és akár személyesen is segíteni tudjak majd.

Az Abracadabra World azért van, hogy varázspálcát nyújtsunk neked. Üzenetek, tippek, trükkök, ötletek. Segítünk túlélni a szülői lét nem mindig önfeledt perceit. Ugye nyitott vagy rá?

Nincs ebben semmi hókuszpókusz. Legfeljebb egy kis Abracadabra.

Orsi

Mióta anya vagyok, egyik legnagyobb csalódásom, hogy nincs minden úgy, ahogy azt korábban a gyerekpszichológiával kapcsolatos tucatnyi könyvemben olvastam.

Túlzok. Azokat olvasva ez az egész szülőség könnyebbnek tűnt.

A te napodból hiányzik a kiszámíthatóság és az, hogy produktívnak érezd magad?

Az enyémből igen. Persze, nekünk is van napirendünk. Hol így jön össze, hol úgy. Lehetnék elégedett egy olyan nappal, amikor mondjuk én is zuhanyoztam a nap első felében, főztem meleg ételt a férjemnek, és sikerült nem a mosógépben felejteni a ruhát. Nem igaz az, hogy semmi nem jön össze.

Ne gondold rólam, hogy egy szerencsétlen anya vagyok, aki foltos pólóban szalad csintalan gyereke után, aki még véletlenül sem hallgat rá.

De képzelj el egy dolgozó nőt, aki azért még mindig szeret könyveket olvasni és jógázni, akit érdekel az önkéntes egyszerűség és a slow life. Aki szereti irányítani a dolgokat. És akkor most kacagj fel velem ezen az idilli képen.

40 évesen lettem anya. Jogászként végeztem és 24 éves voltam, amikor kommunikációs ügynökségünket megalapítottuk Judittal, aki az Abracadabra Worldben is társam. Egyikünk sem hagyta abba a munkát, amikor anya lett.

Habitusunkból adódóan azonban mindketten elkezdtünk olyan megoldásokat keresni, melyek tényleg segítenek.

Jó dolog elméletben gyereket nevelni és jó dolog elvi síkon kijelenteni dolgokat, többszáz fős kutatásokra hivatkozva, de amikor ott van a saját gyerekeddel kapcsolatos kérdésed, amit azonnal meg kell oldanod, akkor nincs időd bújni a szakirodalmat.

Tudod mi segített ki mindig a bajból? Egy másik anya. Egy másik anya, akit lehet, hogy személyesen nem is ismertem.

Ausztráliában él, Tracy és a natural parenting szakértője, akinek az írásait olvasva mindig megnyugodtam, hogy nem velem van a baj.

Vagy Amanda és Nicky, Új-Zélandról, akiknek az alvásprogramjáért örökké hálás leszek.

Vagy Kate, akinek forradalmi gondolatai idő- és energiagazdálkodásról épp jókor jöttek.

Mama törzsekhez és falvakhoz csatlakoztam. Olyan közösségekhez, ahol tudom, hogy gyors és gyakorlatias segítséget kapok mindig.

Az Abracadabra World azért jött létre, hogy a magunkfajta, időhiányban szenvedő, olykor bűntudatot érző, hatékonyságot kedvelő szülőknek segítsen.

Mindannyian varázslatos szülők vagyunk. Te is!

És szükségünk van néhány varázslatos eszközre, programra, játékra, tippre, trükkre. Ezeket osztjuk meg veletek, és kérünk titeket is arra, hogy osszátok meg velünk!

Nincsen ebben semmi hókuszpókusz. Csak Abracadabra. Ez a varázslatos szülőség világa.